Ασφάλιση Ακύρωσης Εκδηλώσεων

«Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη, η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της Insurance Beyond.»

Ασφάλιση Ακύρωσης Εκδηλώσεων – Περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Θα αποζημιωθείτε ή Θα αποζημιώσετε; Θα ζημιωθείτε ή Θα εξασφαλισθείτε;

O κορωνοιός, ως ένας απρόβλεπτος κίνδυνος, ώθησε τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν πολύ γρήγορα τη σπουδαιότητα του ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο χώρος που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον, ήταν αυτός του πολιτισμού, των θεαμάτων, των διοργανώσεων, των εκδηλώσεων και εκθέσεων – συνεδρίων.

Το ξαφνικό 1o lockdown ( πλέον έχουμε χάσει το μέτρημα) έριξε την αυλαία σε μια νύχτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου. Το αδιέξοδο ήταν διπλό. Από τη μία, οι διοργανωτές υποχρεούνταν στην ακύρωση των διοργανώσεων τους, χωρίς να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι και πότε θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν όσα είχαν ήδη κλείσει – ανεβάσει. Οι δε πελάτες – θεατές με τα εισιτήρια ανά χείρας αναζητούσαν απαντήσεις και προσπαθούσαν να αποζημιωθούν από τα ψιλά γράμματα των πολιτικών επιστροφών και ακυρώσεων των εκάστοτε εκδηλώσεων.

Οι διοργανωτές, θιασάρχες κ.τ.λ. παρακαλούσαν το κράτος για μέριμνα και άνοιγμα των δραστηριοτήτων αφού τα λειτουργικά έξοδα έτρεχαν χωρίς κανένα έσοδο. Από  την άλλη, οι θεατές που είχαν φροντίσει να αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήρια τους, δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν αφού δεν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη για πανδημία.

1 μίση χρόνο μετά από την έναρξη της πανδημίας, οι περιπέτειες στον χώρο των εκδηλώσεων ακόμα κρατούν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί οι εκδηλώσεις με καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Τα έξοδα του καλλιτέχνη προπληρώνονται, όπως αεροπορικά εισιτήρια, απαιτούμενες με την υπογραφή συμβολαίου προκαταβολές, τα ξενοδοχεία και άλλα. Η διαθεσιμότητα του καλλιτέχνη για αλλαγή της ημερομηνίας εμφάνισης είναι αβέβαιη. Τα έξοδα όμως έχουν γίνει και πώς θα καλυφθούν;

Ο κορωνοιός έφερε στο φως πολλές παθογένειες του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και της ελληνικής γνώσης και συμμόρφωσης.

Πέρα όμως από μια αναπάντεχη πανδημία, κίνδυνοι ελλοχεύουν και είναι απλοί, καθημερινοί και συχνοί.

Η ζήτηση για τις ασφαλίσεις εκδηλώσεων εξαρτάται από όσα προϋποθέτει η νομοθεσία κάθε χώρας, η σαφήνεια και ο έλεγχος τήρησης των νόμων αλλά και η κουλτούρα της κοινωνίας. Η απόδοση των ευθυνών από το κράτος, επηρεάζει και την εφαρμογή των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων που οφείλει να λαμβάνει κάθε επιχειρηματίας.

Επιχειρείν χωρίς ρίσκο δεν γίνεται. Ο επιχειρηματίας όμως οφείλει να μεριμνά, ώστε να περιορίσει τους κινδύνους.

Οι συνέπειες από μια ακύρωση στον χώρο του θεάματος είναι αλυσιδωτές και βαρυσήμαντες για όλους όσους εμπλέκονται.

Οι διοργανωτές οφείλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους των εκδηλώσεων και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε περίπτωση επέλευσης συμβάντος αλλά και τις ιδιάζουσες ασφαλιστικές ανάγκες μίας εκδήλωσης, όπως και για την ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές απέναντι στους θεατές, τους συμμετέχοντες καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, που διοργανώνονται από ιδιώτες, το κράτος και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα παραμένουν ανασφάλιστα, παρά τον αυξημένο κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν λόγω της συνάθροισης κόσμου.

Η πολυπλοκότητα μιας διοργάνωσης εκδηλώσεων εγγυάται στον μεγάλο αριθμό εταιρειών και εργαζομένων τα οποία συμμετέχουν στην οργάνωση και την ασφαλή ολοκλήρωση της λειτουργίας του.

Το κόστος διοργάνωσης είναι για τον οργανωτή σημαντικό κεφάλαιο που πρέπει να εξασφαλίζεται. Η ακύρωση μιας εκδήλωσης είναι σημαντικό πλήγμα για τον Επαγγελματία Οργανωτή Εκδηλώσεων & Συνεδρίων κ.α., που καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ακυρωτικών σε εισιτήρια, μηχανήματα , συνεδριακά κέντρα, κτλ.

Η ασφαλιστική κάλυψη μίας εκδήλωσης αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους διοργανωτές καθώς εξασφαλίζουν ότι θα αποζημιωθούν για το κόστος το οποίο ενδέχεται να επιβαρυνθούν σε περίπτωση ακύρωσης από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα θα προστατέψουν το προϋπολογιζόμενο περιθώριο κέρδους τους από τυχόν απαιτήσεις τρίτων. Επομένως, συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της αβεβαιότητας του επιχειρείν και παρέχει οικονομική ασφάλεια στους διοργανωτές, σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου.

H διοργάνωση κάθε τύπου Εκδηλώσεως (Συνέδρια, Καλλιτεχνικές δράσεις, Αθλητικά Meeting κ.λπ.), εμπεριέχει διαφορετικά είδη κινδύνων, η ασφάλιση των οποίων καθίσταται απαραίτητη, ιδιαίτερα στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι πιθανοί κίνδυνοι;

Ο πιο συχνός κίνδυνος που απειλεί τους διοργανωτές εκδηλώσεων / φορείς / ατζέντηδες, είναι  να μην εμφανιστεί στη σκηνή ο βασικός καλλιτέχνης για λόγους ανωτέρας βίας ή επειδή προέκυψαν διαφωνίες την τελευταία στιγμή. Επιπρόσθετα, συνήθεις απειλές αποτελούν η ακύρωση της εκδήλωσης λόγω καιρικών φαινομένων, η αστική ευθύνη που έχει ο διοργανωτής σε τρίτους και ο κίνδυνος μεταφορών.

Ακύρωση , Αναβολή, Διακοπή

για οποιαδήποτε αιτία πέραν του ελέγχου του Διοργανωτή (όπως Σεισμός, Πυρκαγιά, Απεργίες, Εθνικό πένθος, Υλική Ζημιά, κ.ο.κ.)

Κάλυψη δαπανών

όπως έξοδα για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ενημέρωσης των εκθετών και των συμμετεχόντων, επιστροφή εξόδων συμμετοχής ή / και ενοικίασης χώρου διαφημίσεων, ρήτρα αποζημίωσης για αδυναμία απελευθέρωσης του χώρου, απώλεια εσόδων ή κερδών, έξοδα περιορισμού της ζημιάς, έξοδα προστασίας εξόδων για την επόμενη εκδήλωση.

Κάλυψη Κατά Παντός Κινδύνου του απαιτούμενου εξοπλισμού

Υλικές ζημιές στους χώρους της εκδήλωσης

Ταξιδιωτική ασφάλιση και απώλεια προσωπικών αντικειμένων

Αδυναμία Εμφάνισης των κύριων συντελεστών

Κάλυψη των εξόδων για επανάληψη ειδικών εφέ ή happenings λόγω μη πραγματοποίησής τους στον δεδομένο χρόνο.

Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων και εργοδοτική έναντι του απασχολούμενου προσωπικού.

Ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος ή ασθένειας για όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες

Μεταφορά και Φύλαξη χρημάτων και αξιογράφων

Κάλυψη της βιντεοσκόπησης της εκδήλωσης, λόγω βλάβης των μηχανημάτων λήψης ή εξαιτίας καταστροφής/μη εμφάνισης του φιλμ.

Η εκτίμηση του κινδύνου και τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση ενός  συνεδρίου, έκθεσης  ή εκδήλωσης είναι θέμα μελέτης, ανάλυσης και περιγραφής του και απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία, τεχνογνωσία και αναλυτική ικανότητα για την εξασφάλιση όλου του φάσματος των εμπράγματων ή άυλων συμφερόντων του οργανωτή.

Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ενότητα Ασφάλιση Ακύρωσης Εκδηλώσεων.

Στη διάθεσή σας,

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

Ασφαλιστικός Πράκτορας & Σύμβουλος Επενδύσεων

Κάνε Share...