Σηκώστε Άγκυρες και βάλτε μπροστά τις Μηχανές με Ασφάλεια για ξέγνοιαστες διακοπές!

«Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη, η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της Insurance Beyond.»

Έφτασε η ώρα να απολαύσετε τη θάλασσα με το σκάφος σας και να ζήσετε καλοκαιρινές εμπειρίες που μυρίζουν αλμύρα. Στις διακοπές με σκάφος όμως υπάρχουν υποχρεώσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την απόλαυση και τον πολύ σημαντικό παράγοντα της ασφάλειας.

Διακοπές με Σκάφος

Απαραίτητα βήματα πριν τον απόπλου, για ένα επιτυχημένο ταξίδι και ξέγνοιαστες διακοπές:

#1. Καλή Οργάνωση Ταξιδιού

Σχεδιάστε προσεκτικά τη διαδρομή που θέλετε να πραγματοποιήσετε.
Χρειάζεται καλή μελέτη της θαλάσσιας διαδρομής αλλά και σχεδιασμός της πορείας επί χάρτου. Στον ναυτικό σας χάρτη επιλέξτε την πιο ασφαλή πορεία ενώ ορίστε αρμόδιους για την πλοήγηση του σκάφους, την τροφοδοσία, την καθαριότητα και την οργάνωση.

#2. Έλεγχος του Σκάφους

Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από κάθε ταξίδι είναι ο έλεγχος όλου του σκάφους. Πέρα από τον έλεγχο τεχνικών σημείων και σωστής λειτουργίας των συστημάτων, χρήσιμο είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση των σωστικών μέσων και υλικών.

#3. Ασφάλεια στο Ταξίδι

Υποχρεωτική, αναγκαία, πολύτιμη και σε πολλές φορές σωτήρια είναι η μέριμνα για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του σκάφους σας.
Πριν σαλπάρετε ακόμα και για κοντινές αποδράσεις, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ενεργή ασφάλεια και σύμφωνα με όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Είτε με επαγγελματικό σκάφος, είτε με ιδιωτικό, με ολικό μήκος άνω των 7 μέτρων, είτε με ταχύπλοο, η νομοθεσία σας υποχρεώνει για κάλυψη αστικής ευθύνης στα πρότυπα των χερσαίων οχημάτων.
Πέρα όμως από την νομοθετική υποχρέωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ένα σκάφος αποτελεί περιουσιακό στοιχείο σας και κινδυνεύει όπως κάθε άλλο για π.χ. κλοπή, φωτιά, πρόσκρουση σε ύφαλο ή βύθιση, κλοπή, μηχανικές βλάβες, ζημιές από κακοκαιρία.

Αν θεωρείτε υπερβολική ή μη απαραίτητη μια τέτοια είδους ασφάλιση, ας εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημά σας.

  1. Μπορεί να προξενήσει σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημίες σε τρίτους στη θάλασσα
  2. Δύναται να προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος,
  3. Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο σημαντικής αξίας
  4. Επιφέρει κυρώσεις και αποτελεί έννομη υποχρέωσή σας.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4α του άρθρου 14 του νόμου 4256/2014 αναφέρεται το εξής:
«Η μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής, των επιβατηγών πλοίων και των μικρών σκαφών του πρώτου μέρους του παρόντος νόμου, καθώς και των μικρών σκαφών ή άλλων θαλάσσιων μέσων αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λιμένα, επιτρέπεται μόνον αν αυτά είναι ασφαλισμένα.
Ειδικότερα:
αα. Πλοία με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt υποχρεούνται να διαθέτουν ασφάλιση σε ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 6/2012 (Α’ 7).
ββ. Πλοία με ολική χωρητικότητα μικρότερη των 300 gt υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για:
Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.
Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. To ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ».

Νομοθεσία Ταχύπλοα
Extra tip:

  • Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σκάφος σας για θαλάσσιες δραστηριότητες όπως σκι, μπανάνα, αλεξίπτωτο κλπ. πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία ώστε να υπολογιστεί το σχετικό επασφάλιστρο.
  • Η ίδια νομοθεσία περιλαμβάνει και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα, τα water jet και τα hover craft.
  • Ας μιλήσουμε με αριθμούς:

Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους κατόχους των ανασφάλιστων σκαφών από τις Λιμενικές Αρχές, ανέρχονται από € 10.000 έως € 50.000 ευρώ.

Μια μέση ζημιά για σκάφος αναψυχής, μπορεί να ανέλθει στα € 10.000.
Τέλος, ένα ενδεικτικό ετήσιο ασφαλιστήριο για ένα σκάφος έως 5 μέτρα, και μέχρι 15 hp ξεκινά από € 45 περίπου.

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε ότι το ασφάλιστρο δεν αποτελεί κόστος, αλλά την ελάχιστη δυνατή επένδυση για τον ιδιοκτήτη του.

Ασφάλιση Κότερου

  • Η διάρκεια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι συνήθως ετήσια. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να ασφαλιστεί ένα σκάφος αναψυχής μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο που χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του. Η έννομη υποχρέωση ασφάλισης αφορά μόνο «τη μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής…» και όχι και την περίοδο που αυτά είναι παροπλισμένα, π.χ. στην αποθήκη ενός σπιτιού ή σε ένα γκαράζ.
  • Σχετικά με την λανθασμένη εντύπωση των « ψιλών γραμμάτων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια» , καλό θα είναι να γνωρίζετε τα κάτωθι. Μόνο ένας ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σε θέση να σας αναλύσει τους όρους, τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις του προτεινόμενου συμβολαίου σας και όχι απρόσωπα τηλεφωνικά κέντρα ή online ασφαλιστικές. Λανθασμένη επιλογή σε ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να σας οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές όπως για π.χ. μη έγκαιρη επικαιροποίηση του κεφαλαίου κάλυψης ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική αξία του σκάφους.

Νιώστε ελεύθεροι, ξέγνοιαστοι και ασφαλείς αφήνοντας σε άλλους να επιλύουν τα θέματα, σε περίπτωση ανάγκης ή απρόσμενων περιστατικών.

Καλά ταξίδια και πάντα ήρεμες θάλασσες!

Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ενότητα Ασφάλιση Σκάφους.

Στη διάθεσή σας,

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

Ασφαλιστικός Πράκτορας & Σύμβουλος Επενδύσεων

Κάνε Share...